Winnaar Jeanne Oostingprijs 2023

Jeanne Oostingprijs 2023

De jury kiest voor Natasja Kensmil als winnaar vanwege haar attitude als rasechte schilder, en om de keuze van haar onderwerpen die zij op heel eigen wijze naar voren brengt. Historische portretten zet zij om tot een nieuw beeld, vermengd met vervreemding en een lichte mate van gruwelijkheid. Haar nieuwste onderwerp – bloemen – toont zich wellustig, maar een duistere twist is niet ver weg.

Kunsthistorische beelden en iconografische tradities vormen een belangrijk referentiekader in het werk van Kensmil. Zij schildert in donkere kleuren en wisselt de olieverf af met bijna droge, regelmatige kwaststreken en dikke turbulente lagen.

In haar schilderijen zie je verfdruppels, vet aangezette structuren en soms ook het rauwe doek. De dynamiek van haar penseelstreek zet het schilderij in beweging. Voor- en achtergrond worden door deze werkwijze één geheel.

Schilderen is voor Kensmil een manier om kritisch naar het verleden en naar de geschiedschrijving te kijken. Gefascineerd door het verborgene en raadselachtige, ontrafelt ze al schilderend de mythes en clichés rondom de thema’s macht, onderdrukking, oorlog en verlies.

“Haar schilderijen brengen een nieuwe, kritische laag aan in ons collectieve geheugen, waarmee zij onze vastgeklonken beeldvorming uitdaagt en een andere richting opstuurt.”

Marlene Dumas zei over het werk van Natasja Kensmil: “Natasja paints silence with noisy scenes. Listen to the sounds of the dead dancing. The rattling of the bones. The music they make.”

De Jeanne Oosting Prijzen worden in 2023 toegekend aan beeldend kunstenaars Natasja Kensmil en Sands Murray-Wassink. De jury, bestaande uit collega-kunstenaars Jan van de Pavert (voorzitter), Rezi van Lankveld en Esther Tielemans, koos voor Kensmil en Murray-Wassink op grond van eigenheid, zeggingskracht en constante kwaliteit binnen hun oeuvre.

Het werk van beide laureaten is te zien op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september 2023 bij ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose, Rozenstraat 59 in Amsterdam.

De officiële prijsuitreiking en presentatie van het juryrapport vinden plaats op zondag 17 september augustus om 15 uur.