Gospel Walkers

Gospel Walkers06_uitn_kensmil_def2

Voor het eerst na haar succesvolle overzichtstentoonstelling Crying Light in the Gallagher Gallery in Dublin in 2013, wordt een nieuwe serie schilderijen en tekeningen van Natasja Kensmil in de galerie getoond.
Kensmil vindt haar inspiratie in de geschiedenis van machthebbers en historische figuren. Zij is daarin met name geïnteresseerd in het isolement, de eenzaamheid en de wanhoop dat het machtsvertoon hen brengt, de tragische menselijke condities.

In Gospel Walkers worden de geschiedenissen belicht aan de hand van thema’s uit getijdenboeken, de gruwelijkheden die Sint Agatha moest ondergaan, of verraad op de Olijfberg in Jeruzalem. Christelijke thema’s zijn het, verhuld in mystiek. In meerdere lagen worden figuren over elkaar geplaatst, versmelten ze, verdwijnen als geesten of doemen juist weer uit een landschap op. De oorspronkelijke bron is niet direct meer te duiden.

Natasja Kensmil schildert in donkere kleuren olieverf afwisselend met bijna droge regelmatige- en dan weer dikke turbulente kwaststreken. Vooral ook veel sierlijke lijnen zijn te zien die haar beladen thema’s een zekere lichtheid verschaffen. De dynamiek van haar penseelstreek zet het schilderij in beweging. Voorgrond wordt achtergrond en achtergrond komt naar voren.
In haar schilderijen komt een ver verleden weer tot leven en krijgt het betekenis voor het heden.

Natasja Kensmil (1973) woont en werkt in Amsterdam. Kensmil’s werk is o.a. te zien geweest in KAdE, Amersfoort, Kunstvereniging Diepenheim, CODA Museum, Amersfoort Contemporary Fine Arts, Berlijn, in de solo tentoonstelling Frozen Queen bij Michael Stevenson, Cape Town en onlangs in Crying Light bij de Gallagher Gallery – Royal Hibernian Academy te Dublin.

Haar werk is naast gerenommeerde privé collecties in binnen en buitenland ook opgenomen in de collectie van De Nederlandsche Bank, SCHUNCK Heerlen, AKZO Nobel collectie, Museum Jan Cunen, Centro per l’Arte Contemporanea Luigi Pecci, Prato (IT), The Monique Zajfen Collection, Gemeente Museum Den Haag en Centraal Museum Utrecht.

andriesse eyck galerie
+31 (0)20 623 6237
info@andriesse-eyck.com
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
www.andriesse-eyck.com

Open:
woensdag – zaterdag 13.00 – 18.00 uur
en op afspraak